Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
28.12.2018

BNM pune în circulație noi monede comemorative și jubiliare

 

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație zece monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, începând cu 28 decembrie 2018.

Astfel, seria «Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău» este completată cu moneda dedicată împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate  a lui Constantin Negruzzi - prozator, poet, traducător, dramaturg. Piesa redă efigia personalității și a fost bătută în aur și în argint. Moneda din aur are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 100 unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 200 unități.

Alte trei monede, confecționate din argint cu un  tiraj de 250 piese fiecare, fac parte din seria „Personalități”. Acestea sunt dedicate aniversării a 90-a de la nașterea lui Ion Druță – scriitor, poet, dramaturg și istoric literar; a 150-a de la nașterea lui Mihail Berezovschi – hirotonisit și preot, care a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală și unui secol de la nașterea lui George Meniuc - eseist, poet, prozator, publicist și traducător din Republica Moldova.

O monedă din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Adei Zevin – artist plastic din Basarabia, suplimentează seria „Femei celebre”. Piesa are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 300 unități.

Seria „Mănăstirile Moldovei” este completată de astăzi cu moneda dedicată „Mănăstirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău” (cunoscută colocvial ca Mănăstirea Ciuflea). Piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură veche autohtonă de acest gen și are valoarea nominală de 50 lei, fiind emisă într-un tiraj de 300 unități.

Concomitent, colecția din seria „Conace boierești”  adaugă o monedă de argint, cu valoarea nominală de 50 lei care reprezentă Conacul lui Zamfirache Ralli -  fosta reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Moneda are un tiraj de 300 unități.

Seria „Știință și inovare”, care a fost lansată anul trecut, include două monede comemorative noi în argint cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 200 de piese fiecare, dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ivan Mocan – doctor habilitat în științe economice, profesor universitar, care a contribuit la pregătirea cadrelor de cea mai înaltă calificare pentru domeniul financiar – bancar și aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Marinciuc - conferențiar la Catedra de Fizică a Universității Tehnice a Moldovei, un specialist notoriu, promotor și organizator al învățământului în domeniul fizicii.

Șirul noilor monede puse în circulație astăzi, 28 decembrie, îl încheie piesa „Șoim dunărean (Falco cherrug)” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, drept un mesaj către contemporaneitate despre protecția plantelor și animalelor aflate pe cale de dispariție. Moneda este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 lei și un tirajul de 300 piese.

Monedele comemorative și jubiliare, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).