Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
06.02.2024

Anca Dragu: Relația dintre bănci și mediul de afaceri trebuie să fie mai dinamică

 

Declarația a fost făcută de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul Forumului de afaceri moldo-român, organizat la Chișinău de Camerele de Comerț Americane (AmCham) din Republica Moldova și România.

Anca Dragu s-a referit, în mod special, la obiectivele BNM: independența și integritatea băncii centrale, contribuția la parcursul european al Moldovei, stabilitatea prețurilor și susținerea intermedierii financiare în sprijinul economiei.

„Am început un dialog atât cu mediul de afaceri, cât și cu băncile, ca să înțelegem ce putem face noi, la BNM, astfel încât în această relație dintre bănci și companii să fie mai dinamică. Așa cum am mai spus: tangoul se dansează în doi. Trebuie să ne uităm la ambele părți și la companii, și la bănci”, a subliniat guvernatoarea băncii centrale.

Potrivit ei, băncile și companiile trebuie să se uite una în direcția celeilalte, dar cu prioritate pe asigurarea stabilității financiare.

„Intermedierea financiară este foarte scăzută în Moldova. Creditul neguvernamental este de cca 20% din PIB, în timp ce la nivelul UE, creditul neguvernamental este de aproape 90% pe medie. Asta înseamnă că miliarde de euro nu ajung în economia națională reală prin intermediul băncilor”, a precizat Anca Dragu.

La forum au participat reprezentanți din sectoarele public, privat și asociativ de afaceri, comunitatea locală de afaceri, parteneri de dezvoltare, mediul academic ș.a.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei misiuni de afaceri din România, în perioada 4-6 februarie 2024. Agenda misiunii a inclus subiecte privind politicile guvernamentale, infrastructura de atragere a investițiilor, potențialul investițional al sectorului de sănătate, precum și patru mese rotunde în cadrul forumului.

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).