Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
22.02.2024

Guvernatoarea BNM la Forumul Economic de la Chișinău, organizat sub egida Casei Regale a României: Sunt premise pentru venirea investițiilor în Republica Moldova

 

În Republica Moldova există premise pentru venirea unor investiții serioase, în condițiile în care sistemul bancar este sustenabil și rezilient, iar politicile economice sunt aliniate cerințelor investitorilor. Declarații în acest sens a lansat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul Forumului Economic organizat astăzi la Chișinău sub auspiciile Familiei Regale a României.

Anca Dragu a menționat faptul că BNM a reușit să-și îndeplinească obiectivul fundamental și a readus inflația în zona țintei de 5 la sută, fapt ce i-a permis băncii centrale să reducă ratele de bază: „Reducerea ratelor este un semnal dat pieței că lucrurile merg în direcție bună. Ne așteptăm ca inflația să rămână în țintă pe durata anului în curs,” a precizat guvernatoarea BNM.

Șefa băncii centrale de la Chișinău s-a mai referit la nevoia îmbunătățirii intermedierii financiare, prin dialog între bănci și companii, care să se soldeze cu creșterea cererii pe piața de credit din Republica Moldova: „În momentul în care inflația a fost de peste 30%, intermedierea financiară a avut de suferit. Acum, cu o inflație în coridor, cu o rată de politică monetară la 4,25%, costul creditării devine unul pe care poate să și-l permită o companie,” a mai adăugat Anca Dragu.

Referindu-se la acțiunile întreprinse de BNM pentru facilitarea activității economice, Anca Dragu a menționat depunerea dosarului pentru aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro SEPA și apropiata lansare a platformei Instant Payments. Ambele au potențialul de a dinamiza activitatea economică, a spus guvernatoarea. „BNM contribuie activ la digitalizarea serviciilor financiare, promovând oportunitățile oferite de tehnologiile financiare, FinTech, pentru dezvoltarea infrastructurii de plăți. În timpul apropiat, în Moldova urmează a fi lansat sistemul de plăți instant, care va permite ca plățile să se desfășoare în timp real și să fie disponibile non-stop”, a menționat Anca Dragu.

Forumul Economic, o inițiativă a Familiei Regale a României, se desfășoară al doilea an consecutiv la Chișinău, întrunind oficiali guvernamentali și parlamentari de la București și Chișinău, experți, persoane publice și reprezentanți ai mediului de afaceri din România, Republica Moldova, Italia, Polonia, Germania ș.a. Discuțiile din acest an se desfășoară sub genericul „Investiții. Inovare. Integrare Europeană” și oferă participanților exemple și sugestii pentru o creștere economică sustenabilă și o avansare rapidă a Republicii Moldova pe calea europeană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).