Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
15.04.2024

O delegație a BNM, condusă de Anca Dragu, participă la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale

 

O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, participă împreună cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM), care au loc la Washington, SUA în perioada 15-20 aprilie 2024.

Delegația BNM are planificate întrevederi cu reprezentați de nivel înalt din cadrul FMI, Băncii Mondiale, Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltarea, alte instituții și organizații.

În centrul discuțiilor se vor afla evoluția și perspectivele economiei globale, promovarea politicii monetare eficiente, a reformelor structurale, a măsurilor pentru asigurarea stabilității financiare și a rezilienței sectorului bancar și financiar-nebancar. Printre subiectele ce vor fi abordate mai figurează restabilirea sustenabilității fiscale, inclusiv sustenabilitatea datorilor publice, fortificarea productivității și a creșterii economice, implementarea agendei climatice, moneda digitală, FinTech, majorarea capitalului FMI prin implementarea Celei de-a 16-a Revizuiri Generale a Cotelor FMI, revizuirea politicilor de finanțare ale FMI și consolidarea capacității FMI de a o oferi sprijin statelor membre.

Delegația Băncii Naționale a purtat deja o primă discuție cu Clara Mira, şefa misiunii FMI pentru Republica Moldova, în cadrul căreia Anca Dragu a prezentat evoluțiile și perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova, performanța programului cu FMI, agenda de reforme a băncii centrale pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Eficacitatea reformei bancare este recunoscută și apreciată pe scară largă, inclusiv de către partenerii noștri și organizațiile internaționale. În același timp, suntem conștienți de așteptările beneficiarilor de servicii financiare, în special IMM-uri, care au potențialul de a crește economia. Suntem foarte activi și în domeniul serviciilor de plată, despre care știm cu toții că sunt esențiale atât pentru cetățeni, cât și pentru companii. Depunem eforturi susținute și pentru a îmbunătăți reglementarea și supravegherea sistemului de asigurări. O prioritate absolută este integrarea europeană, în care BNM este implicată plenar”, a subliniat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

În zilele următoare, delegația va continua discuțiile cu reprezentanții de rang înalt ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și BERD. Delegația va participa și la ședința Constituenței FMI, care cuprinde Republica Moldova și alte 15 țări din regiunea Benelux, zona balcanică, Europa de est, Caucaz, Andorra, Cipru și Israel. Agenda vizitei include și participarea delegației Republicii Moldova la cea de-a 10-cea ediție a Convenției Moldo-Americane, axată pe consolidarea comunicării între autorități și comunitățile de  moldoveni din SUA și Canada.

Ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale constituie o oportunitate unică de realizare a schimbului de experiență și opinii ale diverselor țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare în contextul evoluțiilor regionale și globale curente, precum și pe termen lung. La acestea participă reprezentanți ai autorităților similare din toate țările unde se înregistrează prezența celor două organizații internaționale, dar și reprezentanți ai entităților și organizațiilor - parteneri de dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).