Banca Naţională şi membrii organelor de conducere ale acesteia sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor stabilite de lege şi nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate.
Banca Naţională informează publicul despre evoluția inflației anuale, strategia de politică monetară,rezultatele analizei macroeconomice, evoluţiei pieţei financiare şi informaţia statistică, inclusiv privind masa monetară, acordarea creditelor, balanţa de plăţi şi situaţia pieţei valutare.
Pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, Banca Naţională a Moldovei menţine inflaţia (măsurată prin indicele preţurilor de consum) la nivelul de 5.0 la sută anual cu o posibilă abatere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
Banca Naţională a Moldovei, are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.
Banca Națională supraveghează sistemul de plăţi în Republica Moldova şi promovează funcţionarea stabilă şi eficientă a sistemului automatizat de plăţi interbancare.
BNM publică statistici privind masa monetară, sectorul bancar, balanța de plăți, situația pieței valutare, etc. pentru a asigura transparența în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor BNM, a asigura continuitatea în comunicare și predictibilitatea BNM pe piață, pentru sporirea credibilității BNM în calitate de bancă centrală dar și pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.
Video// BNM va organiza primul Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova
Video LIVE// Forumul Național de Educație Financiară din Republica Moldova
Peste 100 de participanți, între care oficiali din țara noastră și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ, se vor reuni marți, 21 martie 2023, la primul Forumul Național de Educație Financiară din Republica Moldova.
Evenimentul este organizat de Banca Națională a Moldovei (BNM) cu scopul de a ajuta populația să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, iar economia să devină mai puternică. În acest sens, reuniunea va da startul elaborării Strategiei Naționale de Educație Financiară.
„Ne dorim o societate care știe să-și gestioneze corect resursele și în care fiecare individ ia decizii raționale în raport cu banii lui. O strategie va sistematiza acțiunile noastre, ale tuturor, de la autorități la cetățeni, menite să ducă spre o astfel de societate, va instituționaliza instruirea în domeniul financiar, va permanentiza această discuție pe teme financiare, ca să ajutăm cetățenii să facă față dilemelor legate de bani, iar economia să devină mai puternică și mai atractivă pentru investiții”, susține Octavian Armașu, guvernator al BNM.
Astfel, forumul va pune în lumină însemnătatea educației financiare într-o abordare strategică. Agenda include trei paneluri de discuții pentru prezentarea unor expertize de succes și lecții învățate. În special, acestea vor viza practici internaționale de educație financiară, rolul autorităților din Republica Moldova și cel al societății civile în acest proces.
Evenimentul va avea loc în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week 2023). Până în prezent la această inițiativă au aderat 176 de țări, Republica Moldova fiind printre primii participanți.
Forumul Național de Educație Financiară va putea fi urmărit în transmisiune directă pe următoarele platforme: