Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
17.01.2024

Interviu pentru Bloomberg// Prăbușirea inflației în Republica Moldova se datorează ajutorului UE

 

 

(Bloomberg) --Guvernatorul băncii centrale a declarat că scăderea inflației demonstrează că renunțarea bruscă la resursele energetice rusești a avut succes, în contextul în care Republica Moldova, aflată între Ucraina și România, urmărește aderarea la Uniunea Europeană.

Anca Dragu a precizat că un aflux de ajutor financiar din partea UE și aportul noilor surse de energie din România au stat la baza încetinirii inflației înregistrate anul trecut, de la peste 30% în 2022 la 4,2%. Recuperarea după tulburarea provocată de invazia Federației Ruse în Ucraina a fost mult mai amplă decât se așteptau inițial autoritățile Republicii Moldova.

„Exemplul Republicii Moldova este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană, ceea ce denotă impactul pe care îl poate avea și asupra altor națiuni”, a declarat Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, care a preluat conducerea Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul lunii decembrie, într-un interviu acordat marți la Viena.

Această națiune de 2,6 milioane de locuitori a obținut în anul 2022 statutul de candidat pentru aderarea la UE, după ce a acuzat îndelung Moscova de faptul că aceasta folosește resursele sale de gaze pentru a menține clasa politică de la Chișinău sub influența sa. Cunoaștem despre permanenta prezență a trupelor rusești în Transnistria, o enclavă pe teritoriul Republicii Moldova situată între râul Nistru și hotarul cu Ucraina.

Anca Dragu, în vârstă de 51 de ani, a declarat că mandatul său se va concentra pe consolidarea credibilității și independenței băncii centrale, precum și pe sprijinirea reformei sectorului financiar din Republica Moldova. Liberalizarea contului de capital și asigurarea unei economii de piață pe deplin funcționale se numără printre reformele - cheie solicitate de UE în procesul de aderare - și „aceasta este ceea ce trebuie să facem”, a precizat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Republica Moldova a suportat un aflux de mii de refugiați din Ucraina și întreruperea activității principalelor rute de transport. Președinta Maia Sandu, a cărei agendă vizează alinierea țării la UE, afirmă că Republica Moldova trebuie să fie pregătită de aderare până în anul 2030.

În același timp, Anca Dragu a declarat că trebuie să recupereze cel puțin o parte din fondurile pierdute în urma unui scandal de fraudă bancară de 1 miliard de dolari care a lăsat națiunea în pragul falimentului în urmă cu aproape un deceniu. Șefa băncii centrale  a identificat mai multe modificări legislative „critice”, unele la legea insolvenței, necesare pentru accelerarea procesului.

„Frauda rămâne o traumă nevindecată pentru Republica Moldova și ar trebui să începem recuperarea acestor fonduri pentru a recâștiga încrederea oamenilor în sectorul bancar și în instituțiile-cheie”, a declarat Anca Dragu. Viitoarea dezvoltare a Republicii Moldova va depinde de finanțarea eficientă a cetățenilor și antreprenorilor de către bănci, întrucât cererea de împrumuturi continuă să fie scăzută în comparație cu media UE, a menționat guvernatorul Băncii Naționale.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).