Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
27.03.2024

Anca Dragu la forumul „Moldova - România: Poduri de capital”: O piață de capital bine dezvoltată va aduce beneficii statului, mediului de afaceri și mai ales cetățenilor

 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat astăzi la forumul  „Moldova - România: Poduri de capital”, alături de președintele parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul, Dorin Recean, și omologii acestora din România, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, precum și alți oficiali importanți de la Chișinău și București. 

Evenimentul organizat de Bursa de Valori București și-a propus să consolideze legăturile și să faciliteze cooperarea între piețele de capital din Moldova și România, într-un moment crucial pentru integrarea europeană a Moldovei.

Discuțiile au acoperit un spectru larg de subiecte, de la reforme economice și oportunități de investiții, până la progresele din sectorul bancar moldovenesc, în contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În discursul de deschidere,  Anca Dragu a subliniat importanța dezvoltării pieței de capital de la Chișinău, evidențiind potențialul semnificativ și necesitatea revitalizării acestui sector.

Subliniind oportunitatea unică de a beneficia de experiența României, Anca Dragu a anticipat că acest schimb de cunoștințe va deschide calea către integrarea în piața unică europeană și va stimula un flux de investiții și inovație.

Șefa băncii centrale s-a referit și la proiecte de succes, între care, proiectul Twinning de consolidare a supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar, care s-a încheiat recent, iar un sprijin aparte a venit de la Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară. Un alt proiect a fost pregătirea și depunerea dosarului de aderare la SEPA. „Vrem să aducem piața de capital din Moldova în linie cu cele mai înalte standarde europene”, afirmă guvernatoarea BNM.

Anca Dragu a reiterat că BNM este hotărâtă să  continue alinierea cadrului național de reglementare și supraveghere la standardele UE și va cere de la Autoritatea Bancară Europeană o evaluare a echivalenței legislației moldovenești cu cea europeană.

În concluzie, Anca Dragu a spus că își dorește ca Republica Moldova să devină un participant respectat și valoros pe piața financiară internațională, iar oamenii să se bucure de garanțiile securității și a prosperității, pe care le oferă Uniunea Europeană.

Cea de-a doua ediție a forumului „Moldova - România: Poduri de capital” a consolidat o platformă esențială pentru dialog și colaborare între sectorul public și cel privat din Moldova și România, precum și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale.

Prima ediție a acestei conferințe a fost organizată de Bursa de Valori București în anul 2022.

 

Forumul „Moldova - România: Poduri de capital”