Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
09.02.2024

Anca Dragu se află la Bruxelles, unde discută cu oficiali importanți ai Uniunii Europene

 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, unde poartă discuții cu oficiali europeni de nivel înalt.

Subiectele de pe agendă se referă, în mod special, la prioritățile mandatului său de guvernator, progresele în contextul îndeplinirii criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, evoluțiile macroeconomice și perspectivele economice ale Republicii Moldova etc.

În prima zi a vizitei, pe 8 februarie 2024, Anca Dragu a avut o întrevedere bilaterală cu Annika Eriksgaard, director pentru relații economice și financiare internaționale în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene (DG ECFIN). Oficialii au vorbit despre evoluțiile macroeconomice, precum și despre contribuția BNM în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, inclusiv despre actualul proiect de asistență Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, implementat în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene.

O altă întrevedere a vizat obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), ca urmare a semnării cererii din partea țării noastre de către guvernatoarea BNM, Anca Dragu, la 30 ianuarie 2024. Astfel, în cadrul discuției purtate de Anca Dragu  cu Giorgio Andreoli, Directorul General al Consiliului European al Plăților, a fost evidențiat efortul Republicii Moldova pentru alinierea în continuare la standardele și bunele practici ale UE. „A fost o onoare să semnez cererea de aderare la SEPA. Acest moment a arătat angajamentul ferm al BNM în parcursul european al Moldovei”, a subliniat guvernatoarea BNM. Totodată, Anca Dragu și-a exprimat încrederea că Moldova are toate șansele să adere la SEPA, întrucât au fost înregistrate realizări semnificative în adoptarea și implementarea legislației relevante, armonizate cu acquis-ul UE, referitoare la serviciile de plată, activitatea bancară, combaterea spălării banilor, libera circulație a capitalurilor, protecția datelor cu caracter personal și alte domenii-cheie.

Aderarea la SEPA, precum și alte subiecte economice și financiare au fost abordate și la întrevederea dnei Dragu cu John Berrigan, Director General, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital (DG FISMA) a Comisiei Europene. În cadrul întrevederii, Anca Dragu a menționat că BNM este interesată să obțină de la UE recunoașterea rezultatelor reformelor în domeniul bancar, în cadrul unui exercițiu de evaluare a echivalenței legislației bancare naționale cu legislația UE. O asemenea recunoaștere ar spori atractivitatea sectorul bancar autohton  pentru investitori, a mai subliniat Anca Dragu.

Discuțiile guvernatoarei BNM cu demnitarii europeni vor continua, în după amiaza-zilei de 9 februarie 2024, în cadrul conferinței la nivel înalt „Independența băncii centrale într-o lume în schimbare”. Evenimentul este organizat pentru membrii constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI), din care face parte și Republica Moldova.

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).