Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
26.09.2023

Octavian Armașu a discutat la Bruxelles despre perspectivele economice și progresele în procesul de integrare europeană

 

Situația macroeconomică a Republicii Moldova, aprofundarea cooperării RM-UE în domeniul serviciilor  financiare și progresele realizate de țara noastră în îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la UE au constituit principalele subiecte de pe agenda vizitei oficiale de lucru a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, în perioada 20-22 septembrie current la Bruxelles.

Astfel, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o serie de întrevederi la Bruxelles cu mai mulți oficiali europeni de rang înalt: Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru economie, Jhon Berrigan, Directorul General al Directoratului General pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital (DG FISMA) și Gert Jan Koopman - Directorul General al Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, Luc Pierre Devigne, Directorul General Adjunct pentru Europa de Est și Asia Centrală al Serviciului European de Acțiune Externă, și cu Giorgio Andreoli, Directorul General al Consiliului European al Plăților.

În cadrul acestei primei sale vizite la Bruxelles, de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană (UE), Guvernatorul BNM a vorbit despre evoluțiile macroeconomice, progresele BNM în realizarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE și care vizează armonizarea cadrului legislativ și normativ bancar autohton la cel european, precum și despre procesul de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).

Guvernatorul Armașu a informat partenerii din UE atât despre acțiunile întreprinse, cât și despre obiectivele urmărite de BNM pentru a contribui la pregătirea Republicii Moldova de aderare la UE. În acest context, BNM, în calitate de autoritate de reglementare și  supraveghere în domeniul financiar, este angajată să promoveze în continuare dezvoltarea și implementarea eficientă a unui cadru normativ robust, care să fie conform tuturor exigențelor din spațiul UE, inclusiv din cadrul SEPA. Un astfel de cadru presupune, printre altele, și asigurarea capacității depline a autorității de supraveghere de a-și realiza în mod efectiv atribuțiile care vizează instituțiile financiare din Republica Moldova.

Având în vedere progresele realizate până acum, BNM este interesată să obțină de la UE confirmarea rezultatelor reformelor pe care le-a promovat în domeniul bancar. În acest scop, BNM urmează să inițieze exercițiul de autoevaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE/EBA), pentru a obține într-un final recunoașterea acestei echivalențe de către EBA. Odată obținută, o astfel de recunoaștere va spori atractivitatea sectorului bancar din Moldova pentru investitorii din UE.

În cadrul discuțiilor de la Bruxelles s-a menționat și despre necesitatea de a consolida capacitățile BNM prin intermediul instrumentelor de asistență ale Uniunii Europene.

 

 

 

 

40%