Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
15.06.2023

Raportul asupra stabilității financiare 2022



Raportul de stabilitate financiară 2022

 

SUMAR

Anul 2022 a fost caracterizat de multiple provocări economice și financiare. Recuperarea economică mondială a fost încetinită de factorii geopolitici adverși, dar și de criza inflaționistă, care a afectat majoritatea țărilor lumii. Condițiile aferente stabilității financiare au început să se deterioreze încă din trimestrul IV al anului 2021, accelerându-se semnificativ la începutul anului 2022, odată cu începerea războiului din Ucraina. Sistemul financiar însă a dat dovadă de reziliență și a continuat să-și îndeplinească funcția de finanțare a activității economice.

Reformele întreprinse în sectorul bancar și-au demonstrat încă o dată eficiența, iar băncile au rămas bine capitalizate și profitabile, gestionând adecvat riscurile care s-au accentuat.

Majorarea profiturilor bancare în anul 2022, în mare parte, a fost determinată de condițiile monetare de pe piață. Ca urmare a înăspriri accelerate a politicii monetare, băncile și-au ajustat ratele la credite mai lent decât ratele la depozite, reducând marja netă a dobânzii. Condițiile macroeconomice nefavorabile, creșterea inflației și a ratelor pe piață au generat deteriorarea calității debitorilor bancari.

Ritmul de creștere anuală a volumului creditelor noi acordate s-a redus din contul scăderii creditării populației, fiind afectată atât de înăsprirea severă a standardelor de creditare, cât și de reducerea cererii din partea persoanelor fizice. Concomitent, companiile au manifestat o cerere de finanțare în creștere pe parcursul anului 2022, ceea ce a rezultat în majorarea volumului de creditare bancară a agenților economici față de anii precedenți.

Rata medie de intrare în stare de nerambursare a fost mai joasă în 2022 comparativ cu 2021, atât pentru portofoliul companiilor, cât și pentru populație, iar cele mai înalte rate din 2022 au fost înregistrate în trimestrul IV. Cele mai nefavorabile dinamici ale calității au înregistrat creditele acordate industriei productive, agriculturii, alte credite, dar și creditele de consum.

Ca răspuns la riscurile sistemice, conturate în contextul instabilităților macroeconomice și incertitudinilor, Banca Națională a introdus instrumentele de limitare a îndatorării consumatorilor prin constituirea unui cadru de creditare responsabilă pentru bănci. Suplimentar, pentru a consolida reziliența băncilor la pierderile potențiale ca urmare a dificultăților de rambursare a creditelor de către persoanele fizice, BNM a majorat rata amortizorului de capital de risc sistemic cu 2 p.p. pentru expunerile băncilor față de persoanele fizice rezidente.

Sectorul de creditare nebancară și-a consolidat poziția în cadrul sectorului financiar, extinderea portofoliului de credite nebancare, tradițional, datorându-se creșterii volumului împrumuturilor acordate persoanelor fizice.

În același timp, efectele negative ale conflictului armat din Ucraina au avut un impact imediat, materializându-se într-un număr sporit de cereri pentru retragerea depozitelor bancare, cea mai accentuată scădere fiind înregistrată la depozitele persoanelor fizice în prima lună după declanșarea războiului în Ucraina. Fenomenul a fost de scurtă durată, iar lichiditățile deținute de bănci le-au permis să satisfacă cererile recepționate.

Șocurile externe cu care s-a confruntat Republica Moldova în această perioadă, în special șocul cauzat de creșterea dramatică a prețurilor la gaz, carburanți și la energia electrică, dar și scumpirile în lanț care au determinat creșterea galopantă a inflației, până la nivelul de 33,9 la sută, au afectat stabilitatea financiară pe mai multe filiere. Activitatea economică a înregistrat un declin semnificativ, iar indicatorii bugetului public național, dar și ai sectorului extern s-au deteriorat. În aceste circumstanțe dificile, sistemul financiar a rezistat și s-a adaptat șocurilor.

În pofida provocărilor anului 2022, componentele sistemului financiar sunt stabile și reziliente și pregătite să continue asigurarea bunei funcționări a economiei naționale.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: