• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
01.11.2012

Casetă tehnică: Efectele generate de variația prețurilor la carburanți asupra ratei inflațieiCasetă extrasă din:

Raport asupra inflației nr.1, februarie 2013

 

În general, influența variației prețului la carburanți asupra ratei inflației poate fi divizată în trei tipuri de efecte:

1. Efectul direct – se referă la creșterea directă a prețurilor carburanților în cadrul coșului indicelui prețurilor de consum;

2. Efectul indirect – este legat de variația costurilor de producție (ex. cheltuielile de transport, cheltuielile aferente lucrărilor agricole);

3. Efectele de runda a doua – apar ca urmare a creșterii costului de trai. Astfel, muncitorii cer mărirea salariilor pentru a-și menține puterea de cumpărare a venitului disponibil.

De menționat că, primele două efecte sunt percepute pe termen scurt, în timp ce efectele de runda a doua sunt sesizate pe termen mediu.

În continuare propunem un exemplu simplu ce aduce claritate în afirmaţiile de mai sus. În cazul în care prețul combustibililor a crescut cu 10.0 la sută, iar ponderea acestora în coșul IPC este de 0.05, prin urmare, ponderea celorlalte produse și servicii cumulativ constituie 0.95. Totodată, presupunem că ponderea combustibilului în costurile totale de producție constituie 20.0 la sută. De menționat că, majorarea prețurilor pentru alte bunuri și servicii va depinde de capacitatea producătorilor de a substitui între combustibili și alte cheltuieli. Deci, conform datelor menționate anterior putem determina care va fi efectul unei creșteri a prețurilor la carburanți cu 10.0 la sută asupra IPC total.

Efectul direct aferent acestei creșteri va fi de 0.5 la sută (0.05*10 % = 0.5%). Totodată, asumând că elasticitatea producătorilor de substituție cu alte cheltuieli este zero, atunci efectul indirect va constitui 1.9 la sută (0.2*10%*0.95 = 1.9%). Deci, putem concluziona că, în baza calculelor prezentate anterior, o creștere a prețurilor la carburanți cu 10.0 la sută va genera un efect cumulativ asupra IPC de 2.4 la sută (suma dintre efectul direct și cel indirect 0.5%+1.9%=2.4%).

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).