• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
05.05.2014

Casetă tehnică: Stabilirea cursului de schimb oficialCasetă extrasă din:

Raport asupra inflației nr.2, mai 2014

 

În funcţie de convertibilitatea monedelor şi de reglementările în vigoare, pot fi identificate următoarele cursuri de schimb: cursul de piaţă şi cursul oficial.

Cursul de piaţă este determinat pe piaţa valutară în urma confruntării cererii şi a ofertei de valută, este un curs liber, care reflectă condiţiile pieţei şi care poate varia pe parcursul zilei. Este afişat de către intermediarii financiari.

Cursul oficial este determinat de către banca centrală şi poate fi mai apropiat sau mai îndepărtat de cursul de schimb care se formează pe piaţa valutară. Cursul este utilizat pentru diverse operaţiuni de decontare, evaluări, statistici, rapoarte.

Pentru a determina cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA, considerat o moneda de referinţă în Republica Moldova, se utilizează media aritmetică a cursurilor medii de cumpărare şi de vânzare ponderate la volumul tranzacţiilor spot efectuate pe piaţa valutară a Republicii Moldova între orele 12.30 a zilei lucrătoare precedente şi 12.30 a zilei de raportare.

Exemplu: presupunem că banca centrală obţine următorul centralizator simplificat al tranzacţiilor de vânzare şi cumpărare care s-au efectuat pe piaţa valutară în ultimele 24 de ore:

Banca

Volumul tranzacţiilor efectuate

Cursul de schimb la care a fost realizată tranzacţia

Cumpărare

Vânzare

Cumpărare

Vânzare

1

30000.00

20000.00

13.4600

13.6000

2

70000.00

15000.00

13.4400

13.5800

3

18000.00

80000.00

13.5801

13.4400

Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA va fi determinat după următoarea formulă:

Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de o altă valută se determină prin multiplicarea cursului oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA cu cross-cursul valutei respective faţă de dolarul SUA stabilit pe piaţa internaţională la ora 14:00, ora Chişinăului.

Sursa de bază utilizată pentru preluarea informaţiei privind cross-cursurile valutelor străine faţă de dolarul SUA în vederea stabilirii cursului oficial al leului moldovenesc faţă de respectivele valute este sistemul informaţional Bloomberg, alternativ este sistemul Reuters. În cazul în care cursurile valutare pe piaţa internaţională nu sunt accesibile, la calcularea cursului oficial al leului moldovenesc se utilizează cursurile valutare disponibile din alte surse sigure (de exemplu, cursurile valutare stabilite de către băncile centrale ale statelor respective, cursurile de fixing stabilite la bursele valutare ale statelor respective etc.).

Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine se stabileşte de către Banca Naţională a Moldovei în fiecare zi lucrătoare şi este valabil începând cu următoarea zi lucrătoare. Pentru zilele de odihnă (sărbătoare) este valabil cursul oficial din ziua lucrătoare precedentă.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).