• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
27.10.2016

Caseta tehnică: Efectele posibile ale Brexit-ului pentru economia mondială



Casetă extrasă din:

Raport asupra inflației nr.4, octombrie 2016

 

La 23 iunie 2016, în Regatul Unit al Marii Britanii a avut loc referendumul privind statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană, care s-a soldat cu votul a 51.9 la sută dintre participanți în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. După referendum s-a atestat căderea indicilor bursieri, retragerea capitalului din Marea Britanie de către investitorii străini și deprecierea semnificativă a lirei sterline, aceasta atingând cel mai mic nivel de după anul 1985. Ulterior, au fost diminuate prognozele privind evoluția economiei Regatului Unit al Marii Britanii, a Uniunii Europene și respectiv a zonei euro. Sondajul realizat de Bloomberg a arătat că, pierderile cumulate aferente Brexit-ului pentru creșterea economiei zonei euro va fi de aproximativ 0.6 puncte procentuale pentru perioada 2016-2018 (66 miliarde dolari SUA) . În acest context, probabilitatea că programul de relaxare cantitativă al BCE va fi extins este foarte mare, ceea ce va genera din nou deprecierea monedei unice europene.

Incertitudinile aferente Brexit-ului sunt foarte mari, dat fiind că oficialii Marii Britanii nu se grăbesc să depună cererea de retragere din Uniunea Europeană. Speculațiile privind termenele, tratativele și posibilitatea repetării referendumului determină investitorii să fie precauți, pe piețele financiare simțindu-se o oarecare acalmie. În acest context, mai jos, sunt enumerate eventualele efecte ale Brexit-ului pentru economia mondială, dar și riscurile și incertitudinile aferente economiei naționale:

  1. Moderarea creșterii economice a Regatului Unit al Marii Britanii, a Uniunii Europene și a zonei euro.
  2. Extinderea programului de relaxare cantitativă a BCE și, ca urmare, deprecierea monedei unice europene.
  3. Aprecierea dolarului SUA comparativ cu alte monede de circulație internațională, ceea ce ar putea determina Sistemul Rezervelor Federale să tergiverseze majorarea ratelor dobânzilor în scopul ajustării competitivității internaționale.
  4. Temperarea creșterii economiilor emergente pe fundalul reducerii cererii mondiale și al incertitudinilor conexe.
  5. Reducerea volumului remiterilor din Marea Britanie către economiile emergente.
  6. Reducerea prețului la petrol și la alte materii prime.
  7. Majorarea prețului la aur, efect de alternativă pentru fluctuațiile valutare.
  8. Scăderea indicilor bursieri.

Pentru economia Republicii Moldova efectele Brexit-ului au un caracter indirect și slab pronunțat. Moderarea creșterii economice în Marea Britanie și reducerea numărului de emigranți cu scop lucrativ ar determina diminuarea volumului remiterilor în economiile emergente, inclusiv în Republica Moldova. Canalul cel mai viabil al consecințelor Brexit-ului pentru economia Republicii Moldova este cel al cursului valutar, deoarece piețele valutare sunt interconectate. Astfel, ca în oricare alt context, urmărirea atentă a fluctuațiilor de pe piețele internaționale reprezintă soluția optimă pentru anticiparea volatilităților și ajustarea la mediul macroeconomic internațional.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).