• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
02.08.2012

Casetă tehnică: Efectul cursului de schimb asupra inflațieiCasetă extrasă din:

Raport asupra inflației nr.3, august 2012

 

Magnitudinea și persistența șocurilor apărute în urma modificării nivelului cursului de schimb a monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali au impact asupra nivelului inflației. O eventuală apreciere sau depreciere a monedei naționale poate avea un impact considerabil asupra nivelului inflației în cadrul unei economii mici și deschise asemenea sistemului economic al Republicii Moldova.

Fluctuațiile și modificările nivelului cursului de schimb pot afecta nivelul prețurilor prin intermediul canalului direct de transmisie și a unui canal de transmisie indirect.

Primul canal de transmisie are impact direct asupra nivelului inflației în urma unei eventuale fluctuații sau modificări a cursului de schimb. Transmisia directă asupra nivelului inflației în urma modificării cursului de schimb are loc prin intermediul prețurilor de import care sunt ajustate la un nou nivel în urma modificării cursului de schimb cu un lagLag – perioadă de latenţă în dezvoltarea unui fenomen. relativ mic. Magnitudinea și persistența șocurilor parvenite în urma fluctuațiilor cursului de schimb au efecte asupra prețurilor mărfurilor și serviciilor importate destinate consumului final al gospodăriilor casnice, precum și ale materiei prime și ale produselor intermediare predestinate pentru producția bunurilor de consum final.

Canalul indirect de transmisie are mai multe modalități de transmisie a efectului asupra nivelului prețurilor în urma modificării cursului de schimb al monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali. Unul dintre efectele indirecte de influență a nivelului prețurilor la bunurile de pe piața internă în urma modificării cursului de schimb își desemnează efectele prin intermediul arbitrajului de import. Consecințele efectului apărut în urma arbitrajului de import se denotă prin ajustarea nivelului prețurilor la bunurile domestice sub presiunea concurențială a bunurilor și serviciilor importate.

Impactul indirect în urma deprecierii cursului de schimb are loc prin intermediul cursului de schimb realCursul de schimb real – este preţul relativ al bunurilor şi serviciilor din două ţări. Cursul de schimb real exprimă cursul la care se pot comercializa bunurile şi serviciile unei ţări pentru bunurile şi serviciile altei ţări.. Modificarea nivelului cursului de schimb real are capacitatea de a influența cererea agregată. În urma deprecierii monedei naționale produsele și serviciile domestice devin mai puțin competitive, fapt ce acționează negativ asupra volumului exporturilor. Declinul exporturilor acționează negativ asupra activității economice în general cel mai mult fiind afectată cererea agregată și ulterior asupra inflației. Impactul în urma modificării cursului real de schimb este unul relativ mic în cazul economiei Republicii Moldova, precum și al economiei altor state.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).