• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
13.09.2022

Decizia de politică monetară, 13.09.2022



Guvernatorul BNM, Octavian Armașu prezintă Decizia de politică monetară

 

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 13 septembrie 2022, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:

a) la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual;
b) la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

Decizia Comitetului executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior, ale căror efecte vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată, date fiind decalajele în transmisia acestora.

Încetinirea inflației anuale confirmă efectele măsurilor anterioare, creșterea lunară fiind sub un punct procentual.

Astfel, decizia de astăzi urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

În vederea atenuării presiunilor asupra balanței de plăți în perioada rece a anului, generate de prețurile înalte de import la resursele energetice, BNM consideră necesară raționalizarea consumului populației și gestionarea eficientă a stocurilor agenților economici.

Reiterăm că BNM va relaxa politica monetară pentru orientarea inflației spre țintă, odată ce proiecțiile viitoare vor arăta premise întemeiate.

Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze.

Evoluția inflației. Rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august 2022 la 34,3 la sută (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în iulie 2022) și fiind ușor inferioară nivelului anticipat în cadrul ultimei prognoze. Accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice. Ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și cea electrică, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au majorat costurile pentru agenții economici, care s-au reflectat treptat în prețuri. Războiul din Ucraina a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor la produsele alimentare (sporite și de seceta din această vară), combustibili și unor componente ale inflației de bază. Presiunile din partea cererii au pierdut din intensitate.

Mediul extern. Criza energetică în Europa continuă să se adâncească, prețul la gazele naturale depășind recent nivelul de trei mii dolari SUA pentru o mie metri cubi. Prețurile pe piețele externe la petrol și la alimente au scăzut ușor; ultimele – mai lent decât s-a anticipat, recolta din emisfera nordică fiind neuniformă. Euro coborâse sub paritate față de dolarul SUA până la decizia de majorare a ratelor-cheie ale Băncii Centrale Europene din 8 septembrie 2022. Evoluția rublei rusești rămâne imprevizibilă.

Activitatea economică. Deși noile date statistice conturează tendințe mixte în activitatea economică, în general, confirmă contractarea anticipată pentru trimestrul II 2022. În același timp, evoluția PIB pe termen mediu este afectată de riscurile semnificative asociate conflictului din regiune.

Condițiile monetare. Ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în moneda națională au continuat să crească și în luna august în urma măsurilor restrictive cumulate de politică monetară, evoluția respectivă fiind robustă chiar și după excluderea efectului reponderării. Au crescut și ratele de dobândă la depozitele în valută.

Actualizarea prognozei. Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată, deși incertitudinile sunt pronunțate, cel puțin, de pe urma situației tensionate în regiune și a probabilității escaladării ei. Incertitudinile ipotezelor externe au sporit, așteptările privind activitatea economică mondială continuă să se înrăutățească, iar riscurile creșterii costurilor de producere și transport rămân înalte. Politicile monetare în cele mai importante economii ale lumii, cel mai probabil, vor continua să se înăsprească. În zona euro, perspectivele inflației și ale activității economice degradează mai departe din cauza crizei energetice. Rămâne valabilă ipoteza că economia Federației Ruse va fi afectată pe termen mediu și lung de sancțiuni, în pofida ameliorării pe termen scurt datorită creșterii prețurilor resurselor energetice.

BNM va monitoriza în continuare procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale inflației.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 8 noiembrie 2022, conform calendarului aprobat.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: