Banca Naţională şi membrii organelor de conducere ale acesteia sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor stabilite de lege şi nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate.
Banca Naţională informează publicul despre evoluția inflației anuale, strategia de politică monetară,rezultatele analizei macroeconomice, evoluţiei pieţei financiare şi informaţia statistică, inclusiv privind masa monetară, acordarea creditelor, balanţa de plăţi şi situaţia pieţei valutare.
Pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, Banca Naţională a Moldovei menţine inflaţia (măsurată prin indicele preţurilor de consum) la nivelul de 5.0 la sută anual cu o posibilă abatere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
Banca Naţională a Moldovei, are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.
Banca Națională supraveghează sistemul de plăţi în Republica Moldova şi promovează funcţionarea stabilă şi eficientă a sistemului automatizat de plăţi interbancare.
BNM publică statistici privind masa monetară, sectorul bancar, balanța de plăți, situația pieței valutare, etc. pentru a asigura transparența în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor BNM, a asigura continuitatea în comunicare și predictibilitatea BNM pe piață, pentru sporirea credibilității BNM în calitate de bancă centrală dar și pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 5,5 la sută anual. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight de 8,5 la sută și, respectiv, 2,5 la sută anual. În același timp, norma rezervelor obligatorii se va aplica în continuare conform hotărârii din luna decembrie 2019.
Decizia de astăzi a fost luată în baza noii prognoze a inflației, care confirmă veridicitatea prognozelor anterioare și, în special, a pus în evidență corectitudinea hotărârii de luna trecută. Efectul măsurilor de politică monetară adoptate atunci urmează să se propage având ca reper perioada de timp necesară transmiterii impulsului către economia reală.
Actualmente se atestă o traiectorie descendentă a inflației, care poate să ajungă în afara intervalului de variație de ± 1,5 p.p. de la țintă, la începutul anului viitor. Riscurile dezinflationsite continuă să persiste, fiind posibile, în acest an, și riscuri meteo cu efect proinflaționist. Astfel, reluarea măsurilor de relaxare a politicii monetare va depinde de materializarea riscurilor asociate procesului inflaționist, de datele efective aferente dinamicii inflației în trimestrul I curent, precum și de evoluțiile economiei naționale.
La baza adoptării deciziei de astăzi au stat evaluările celor mai recente informații macroeconomice din mediul intern și extern și asumările luate în calcul la elaborarea noii runde de prognoză, alături de perspectivele condițiilor economice interne.
BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și cele externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu, astfel încât, prin aplicarea la momentul oportun a instrumentelor de politică monetară să asigure menținerea stabilității prețurilor.
Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 4 martie 2020, conform calendarului publicat.