• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
01.03.2018

Decizie de politică monetară, 01 martie 2018 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 01 martie 2018, a adoptat următoarea hotărâre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:
  - la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
  - la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Conform noului cadru de politică monetară, în ședința de astăzi Comitetul executiv a evaluat valabilitatea prognozei aprobate la sfârșitul lunii ianuarie curent, precum și riscurile pentru prognoza ce derivă din indicatorii macroeconomici interni și externi înregistrați pe parcursul ultimelor 6 săptămâni. În linii mari, evaluarea curentă a prognozei confirmă valabilitatea ipotezelor, riscurilor și incertitudinilor luate în calcul la fundamentarea scenariului de bază publicat în luna ianuarie.

Astfel, condițiile monetare rămân neschimbate și în contextul lagului de propagare a efectelor deciziilor de politică monetară asupra inflației. Banca Națională confirmă persistența presiunilor dezinflaționiste pe parcursul anului 2018 cu o schimbare a tendinței date în anul viitor.

Deciziile de politică monetară din a doua jumătate a anului trecut se vor propaga printr-un impuls pozitiv asupra activității de creditare, care în combinație cu cel fiscal din anul curent și o dinamică ascendentă a remiterilor, vor asigura o creștere economică în jur de 3.5 %.

Totodată, plasarea continuă a activității economice sub nivelul său de echilibru, deși cu deviere în descreștere, va genera presiuni dezinflaționiste. Aceasta, împreună cu baza înaltă din anul trecut și ajustările considerabile la prețurile reglementate, va genera o scădere rapidă a inflației în perioada următoare.  

Riscurile abaterii de la prognoză pot deriva din prețurile reglementate, condițiile meteorologice nefavorabile pentru sectorul agricol și evoluția prețurilor internaționale la produsele alimentare și resursele energetice. 

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 aprilie 2018, conform calendarului publicat.

 

Evoluţia ratelor dobânzilor

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: