• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
05.06.2018

Decizie de politică monetară, 5 iunie 2018



Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 5 iunie 2018, a adoptat următoarea hotărâre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:
- la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
- la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen mediu.

Menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în perioada imediată, însă urmată de o inversare a tendințelor începând cu trimestrul IV al anului curent. Creșterea economică, deși se va poziționa în proximitatea potențialului, va genera în continuare presiuni dezinflaționiste.

Conform așteptărilor, rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a consemnat 3.7% și va ieși în luna mai curent din intervalul de variație  a țintei.

Evaluarea și cuantificarea riscurilor asociate perspectivei inflației denotă, în general, valabilitatea prognozei publicate în luna mai 2018.

Cu toate acestea, au fost identificați noi factori care s-au conturat după runda de prognoză publicată în luna mai 2018 și care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză. Astfel, amânarea modificării tarifului la energia electrică în trimestrul curent a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II  2018.  Aceasta se va inversa în a doua parte a anului 2018 datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor. Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste in anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 iulie 2018, conform calendarului publicat.

 

Evoluţia ratelor dobânzilor

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: