Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
27.07.2018

Decizie de politică monetară, 27 iulie 2018 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 27 iulie 2018, a adoptat următoarea hotărâre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:
  - la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
  - la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza analizei macroeconomice actualizate și a asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de  condițiile dezinflaționiste care vor persista până la finele anului curent. Astfel, în perioada respectivă se conturează o diminuare continuă a ratei anuale a inflației.

Totodată, la începutul anului viitor traiectoria inflației se va inversa și, conform estimărilor, inflația va crește ca rezultat al bazei joase a inflației din anul curent, al majorării semnificative a prețurilor internaționale la petrol în ultimele 12 luni, al politicii fiscale stimulative din anul curent și al efectelor secundare a acestora.

În același timp, cererea agregată, conform prognozei curente, va rămâne temperată pentru următoarele opt trimestre, sub influența condițiilor monetare, a politicii fiscale, precum și a factorilor de natură internă și externă.

Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 3.2% consemnat în luna iunie 2018, până la nivelul de circa  2 % în medie pentru trimestrul IV al anului curent.

Ulterior, inflația va avea o tendință ascendentă, revenind în interval în prima jumătate a anului viitor  și poziționându-se la limita superioară a intervalului de variație până la finele orizontului de prognoză (trimestrul II 2020). Noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3.2% și, respectiv, 4.9%.

Comparativ cu prognoza anterioară, în prognoza actuală rata medie anuală a inflației a fost diminuată cu 0.1 p.p. pentru anul curent și menținută la același nivel pentru anul viitor.

Analiza macroeconomică, prognoza pe termen mediu a inflației, precum și a riscurilor și incertitudinilor aferente  acestora va fi prezentată în Raportul asupra inflației nr.3 la 03 august curent.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 4 septembrie 2018, conform calendarului publicat.

 

Evoluţia ratelor dobânzilor

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: