Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
11.05.2020

Decizia de politică monetară: rata de bază rămâne neschimbatăComitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară.

Astfel, este menținută rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,25 la sută anual.

Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight de 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

La același nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă - 34,0 la sută din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă - 21,0 la sută din baza de calcul.

Decizia a fost luată în vederea atingerii obiectivului de bază al BNM în condițiile incertitudinilor economice asociate pandemiei COVID 19.  

La baza acestei hotărâri au stat evaluarea informațiilor macroeconomice disponibile din mediul intern și cel extern, la fel, asumările aferente noii runde de prognoză și perspectivele condițiilor economice interne.

Totodată, situația actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară și evoluția prețurilor la materia primă și resursele energetice pe plan global. În același timp, condițiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020.

În prezent, se atestă presiuni dezinflaționiste care se vor manifesta și în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă  spre atenuarea consecințelor cauzate de pandemie și susținerea cerereii agregate. Actuala rată de bază este stimulativă și  creează condiții pentru susținerea procesului de creditare.

BNM va monitoriza în continuare situația macroeconomică determinată de implicațiile pandemiei și, de asemenea,  reiterează că la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental - de asigurare a stabilității prețurilor - va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate al băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

 


Evoluţia ratelor dobânzilor

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi toate: